Allt har sin början i vattnets kraft. Det lockade människan att bosätta sig vid vattnet och det gav henne idéer för hur hon skulle förbättra sin tillvaro. Så var det på stenåldern, och så är det i dag. Människans förmåga att skapa samarbete kring vattenkraften har lagt grunden för vår välfärd.
I boken Kampen om kraften berättas särskilt om vattenkraften i Esse å och händelserna kring den och om den utveckling av näringarna och samhället som den elektriska kraften bidragit till. Bland mängder av personligheter möter du här mjölnaren Teodor Albäck, grundaren av Sandkulla Kvarn & Elektricitetsverk, och stadsdirektören Paul Hallvar, hyllad som en kung i Jamestown, New York State och den stora arkitekten bakom lyftet för Jakobstad på femtio- och sextiotalet.
Katternögruppen är i dag en regionalt väl förankrad aktör bland de finländska kraftbolagen med elanskaffning, elproduktion, elförsäljning och eldistribution på sitt program. Verksamheten är ett skolexempel på hur resultat skapas genom ett målmedvetet samarbete där man ser längre än till administrativa gränser och språkgränser.
Berättelsen visar också hur synen på naturen förändrats genomgripande under tidens gång. I begynnelsen var ingenjören hjälte, tack vare honom skulle naturen erövras. På sjuttiotalet fick ingenjören allt mer rollen som skurk och gjordes ansvarig för miljöförstörelsen. I dag är miljöfrågorna i stort sett lösta och ingenjören har inlett sin återkomst.
Målgrupp för denna bok är främst de boende inom Katternögruppens verksamhetsområde samt branschfolk utanför regionen. Boken har producerats i tre språkversioner: svenska, finska (”Voimaa valjastamassa”) och engelska (”Harnessing Power”).
Jubileum och boklansering Katternö Ab:s 50-årsjubileum kulminerade den 15 december 2005, då företaget höll öppet hus på kraftverket i Björkfors och anordnade rundturer till Alholmens Kraft, världens största biokraftverk utanför Jakobstad. Evenemangen besöktes av hundratals intresserade. Samma dag avtäcktes även ett minnesmärke över Jakobstads stadsdirektör 1953-1961, Paul Hallvar, som var drivande bakom Katternösamarbetet och visionärt arbetade för regionens utveckling. Monumentet ”Hallvars lykta”, skapat av Simon Gripenberg, avtäcktes och tändes under högtidliga former utanför Jakobstads handelsläroverk, bland annat i närvaro av Hallvars syster och hans fyra döttrar. På bilden har täckelset nyss fallit, trumpetfanfar blåses och Katternö Ab:s styrelseordförande Peter Boström ska hålla invigningstalet. På kvällen bjöd Katternö Ab på festmiddag, dit kunder, ägarrepresentanter och samarbetspartners var inbjudna.
|
Ny kundtidning
De fyra första numren av Katternögruppens kundtidning har utkommit. Konceptet har utarbetats tillsammans med Storkamp Media, som också står för flera av artiklarna. Du kan se och läsa om fotografen som tar bilder från himlen, balanserande på helikoptermeden, om det finländska stadsdirektörsparet som lärde känne John Wayne och John F. Kennedy och om en nutida energiboss som föredrar att inspektera domänerna i en jeep som skottskadades redan under de allierades krig i Sahara. |
Du kan läsa mer om Katternöbolagen på www.katterno.fi.