Vad är en bok? Vad är en författare? Föreställningarna om detta är många och romantiken kring böcker och författarskap odlas mer än kanske någonsin förr.
Samtidigt är böcker och författarskap något väldigt trivialt. Och med dagens digitala teknik kan boken användas som presentationsmetod enkelt och billigt av var och en.
Alla människor kan berätta sin historia, fånga sin dröm eller sin idé i en bok. Det kan handla om egna upplevelser, om barnets födelse eller om bröllopet, om släktens historia eller om resan runt jorden. Det kan handla om en roman, ett drama, en deckare eller kanske om en samling haikudikter.
Även för företag och föreningar öppnar digitalt framställda böcker för ett nytt sätt att tänka. Affärserbjudandet kan presenteras, konferensen dokumenteras och medarbetarnas individuella utvecklingsplan formuleras i en bok som skräddarsys för den enskilde mottagaren.
Just den här boken är just för den här mottagaren och ingen annan bok är likadan.
Storkamp Media lanserade detta som affärsidé 2004, som ett samarbete med Edita Sverige. Ett bra exempel gavs av klass NS2 i Hagagymnasiet i Norrköping, som 2006 vann en tävling om bästa bokidé på temat respekt, utlyst av Edita Sverige, Bakom Rubrikerna och Lärarnas Riksförbund.
Som en del av priset fick klassen möjlighet att göra en egen bok. Under läsåret 2006–2007 skrev eleverna artiklar, dikter och noveller på temat respekt och sammanställde även ett test som mäter hur respektfull man är i sitt beteende.
En version av boken trycktes som en gemensam bok för hela klassen. Samtidigt trycktes en unik version för varje elev – unik genom att ett par sidor var personliga och bara ingick i elevens egen bok.
”Arbetet med temat respekt passade bra till det obligatoriska arbetet i skolan med värdegrunder”, säger klassens lärare Cai Svensson. Vid boklanseringen sprutade (låtsas)champagnen. ”Man är stolt. Det blev bättre än jag trodde”, sade Erik Johansson, en av författarna, inför de lokala medierna vid den högtidliga premiären.